Bloemen

Een Bij en vlindervriendelijke tuin staat vol nectarplanten, je helpt er vlinders, bijen en andere nuttige insecten mee. Gelukkig is het geen straf om Bijen & vlinderplanten in de tuin te zetten, ze hebben namelijk prachtige bloemen. Bovendien is er, dankzij deze kleurige en rijke bloeiers, altijd wat te beleven in de tuin: de dansende vlinders en ijverige bijen zijn een lust voor het oog

Tover je tuin om in een bijenparadijs …

Wil je bijen een warm welkom heten in je tuin, dan kan je een paar dingen doen om het ze zo gemakkelijk mogelijk te maken. Zo kan je bijen aantrekken met planten zoals lavendel, bieslook, hemelsleutel, salie en vingerhoedskruid. Onthoud dat bijen vooral gek zijn op gele, witte, blauwe en paarse bloemen. Denk bv. aan krokussen, dahlia’s, geraniums, hyacinten en rozen. Wees voorzichtig met het gebruik van bestrijdingsmiddelen en ga voor ecologische producten  als je bladluis en andere plagen tegen wilt gaan.

De bijen die in de tuin vertoeven, verrichten groots werk; ze bestuiven de bloemen. Wil je graag genieten van dit schouwspel? Plant dan een variatie aan bloeiende vaste planten in de tuin. Op deze manier geef je de bijen volop mogelijkheid hun werk te doen en wordt de tuin ook nog eens mooier! Bloemen die veel nectar bevatten zijn onder andere het bijenkorfje , tijm , guldenroede en ereprijs. Honingbijen zijn het bekendst, maar er zijn ook veel soorten wilde bijen.

Een andere tip om ook wilde bijen in je tuin te houden, is ze een nest aanbieden om te overwinteren. En nee, niet alle bijen wonen in een bijenkorf! Je kan zelf een klein ‘hotelletje’ maken van natuurlijke materialen. Neem bv. een stuk timmerhout en boor er gaten in van ongeveer 1,2 cm breed. Of bevestig een blik aan een boom en vul het met holle bamboestokken. Plaats je bamboehuisje op 90-180 cm hoogte. Een andere manier om holle stokken te gebruiken, is ze bundelen met een touw en aan boomtakken hangen.

Heb je geen zin om zelf aan de slag te gaan? Er zijn ook kant-en-klare nestkastjes en bijenhotels te vinden in je dichtstbijzijnde tuincentrum.

Welke bijenvriendelijke planten zijn geschikt voor het balkon?

Heel wat planten zijn bijenvriendelijk, maar sommige soorten trekken alleen de bijen aan zonder over nectar of stuifmeel te beschikken waarvan de bijen kunnen eten. Vooral bloeiende soorten zoals Dahlia, Aster of Afrikaantje bieden nauwelijks voedsel voor de bijen. Wel heel geschikt zijn margrieten of zonnebloemen, omdat ze niet enkel heel eenvoudig zijn in onderhoud en perfect op het balkon kunnen groeien, maar ook een waar paradijs zijn voor insecten. Heb je niet veel plaats, kies dan best voor kleinere planten die in een pot of bloembak kunnen worden aangeplant.

Wat velen niet weten : kruiden zijn eveneens een heel eenvoudige voedingsbron voor bijen. Dus als je een kruidenliefhebber bent, zorgt een gevarieerd kruidenbed niet alleen voor een lekkere oogst, maar ook voor voeding voor insecten. Vooral tijm, basilicum, salie en bieslook zijn heel geliefd. Munt kan je bovendien heel gemakkelijk samen met aardbeien aanplanten. Je kan er een heerlijk drankje van maken, in een pot voelen ze zich heel goed samen en ze kijken alvast uit naar het bezoek van heel wat bijen!

… of maak van je tuin een vlindertuin

Ook vlinders houden van kleurrijke bloemen en worden vooral aangetrokken door rode, gele, oranje, roze en paarse bloemen in je tuin. Sommige vlinders bezoeken veel verschillende soorten planten, terwijl andere het houden bij 1 of 2 plantensoorten. Populair zijn bloemen zoals margrieten, paardenbloemen, zonnebloemen, vergeet-mij-nietjes, duifkruid, grote kattenstaart en koninginnenkruid. Natuurlijk mogen we ook de vlinderstruik niet vergeten! Deze nectarrijke plant heeft zijn naam niet gestolen. Vlinders kunnen namelijk moeilijk wegblijven van zijn lichtpaarse bloemetjes. Heb je geen grote tuin? Geen nood! Vul gewoon een paar bloembakken met 1 of 2 vlindervriendelijke planten.

Behalve voedsel hebben vlinders ook nood aan water, een schuilplaats en een nest. Ze hebben geen waterbakje nodig, maar halen vocht en mineralen uit vochtrijke grond. Je kan bv. een met zand gevulde pot begraven in de grond en deze vochtig houden. Vlinders houden ook van de zon. Help ze zonnebaden door een platte steen te voorzien in je tuin. Of vlinderhotels, die vallen ook goed in de smaak bij kinderen en zijn de ideale basis voor een leuke, educatieve middag in de tuin!