Middelbaar

Voor middelbare scholen tot het eerste jaar van de tweede graad nodigen wij leerlingen van harte uit om de fascinerende wereld van bijen te ontdekken op onze locatie bij de bijenhal in Brugge of Veurne. Indien uw school beschikt over een ruime en toegankelijke tuin, kunnen wij ook met onze bijenkasten naar uw school komen, zodat de leerlingen de bijen van dichtbij kunnen ervaren.

Onze buitenklas biedt een ideale omgeving om de leerlingen kennis te laten maken met de honingbijen. Tijdens onze sessies openen we de bijenkasten onder begeleiding van ervaren imkers. Samen gaan we op zoek naar de koningin, observeren we het bijenvolk en leren we over hun fascinerende leefwereld. De leerlingen krijgen de kans om de bijen van dichtbij te bekijken en te begrijpen hoe deze belangrijke insecten functioneren binnen hun kolonie.

Op aangepast niveau bieden we educatieve informatie over de rol en het belang van honingbijen in ons ecosysteem. We bespreken onderwerpen zoals bestuiving, honingproductie en het belang van bijen voor de voedselvoorziening. Daarnaast behandelen we ook de dreiging van de Aziatische hoornaar, een invasieve soort die een bedreiging vormt voor onze inheemse bijenpopulatie. We geven praktische tips over hoe deze hoornaar te identificeren, wat te doen bij een mogelijke ontmoeting en hoe waarnemingen te melden.

Tijdens onze educatieve sessies maken we ook gebruik van de Bijenmobiel van het VBI, die een schat aan informatie biedt over bijen in het algemeen. Hierbij komen onderwerpen aan bod zoals de levenscyclus van bijen, de verschillende taken binnen een bijenkolonie en de impact van factoren zoals klimaatverandering op bijenpopulaties.

Om het leerproces te verrijken en te verlengen, stellen wij zowel de leerkracht als de leerlingen een educatieve bundel ter beschikking. Deze bundel bevat aanvullend materiaal en activiteiten, zodat het leren over honingbijen niet stopt zodra de sessie met de imker van de bijen-brouwrij is afgelopen. Zo kunnen de leerlingen blijven experimenteren, onderzoeken en leren over de fascinerende wereld van bijen, zelfs nadat ze de bijenhal hebben verlaten.

Wij kijken ernaar uit om uw leerlingen te verwelkomen en hen te inspireren met onze passie voor bijen en hun belangrijke rol in ons ecosysteem. Neem gerust contact met ons op voor meer informatie of om een educatieve sessie te plannen.